Имаме удоволствието да ви запознаем с една позабравена билка от нашата народна лечителска традиция. Тя е позната под името Върбинка, но още е наричана Версин, Железник, Спореш, Коприва. Латинското й име е Вербена оффициналис. До преди 100 години нашият народ добре я е познавал, и се е ползвала постоянно. Върбинката е позната не само в нашата народна традиция, но и в Западно Европейската, напр. Келтската традиция. Известна е още с това, че според легендата раните на Исус Христос са били промити и лекувани с Върбинка. Нашите стари народни лечители са знаели, че Върбинката може да ни свърже с невидимият свят на растенията, техните скрити възможности, горските ангели и невидимите същества от природата.

Нека да започнем с описанието на Върбинката. Тя е многогодишно тревисто растение. Стеблото е право и четириръбесто. На височина може да достигне до 1 метър. Листата са грапави и срещуположни, продълговати и назъбени. Долните листа са по – едри, а долните листа са по–дребни. Цветовете на Върбинката са много дребни, на цвят са светлолилави, розови или бели. Те са събрани в тънки класчета на върха на стеблото и на неговите разклонения. Плодът е сух и се разпада на 4 орехчета.

Билката цъфти през периода Май – Септември, но е добре да се бере през Юни – Август. При сушенето не трябва да се превишава темп. 40 градуса. Ползва се както надземната част, така и корена. Билката запазва своите лечебни качества до 3 години.

Нека разгледаме билката от мистична гледна точка. Ако се пренесем в дълбока древност ще разберем, че малката скромна Върбинка е била почитана като свещено растение както при Персите, така и при Галите, Траките, Древна Гърция и Древен Рим.

Древните Гърци и Римляни са я назовавали Hiera Botane, което означавало „Свещената трева”.

Древните са я наричали още също „Сълзите на Изида”, „кръвта на Меркурий” и „билката на Херкулес /Херакъл/”. Те са държали Върбинката в къщи, на домашния олтар, с цел да ги пази от зли духове и да пречиства дома.

Древните Латини са наричали Върбинката „Свещената клонка” и се е носела от жреците по време на церемонии. В Галия са използвали билката по същия начин, като същевременно са правели венци от нея и са ги слагали на главите на поетите и предсказателите. Пиели са отвара от нея, за да се усилят мистичните възможности да се прониква в бъдещето и миналото. Билката дава възможност на човек да се свърже с невидимият фин свят на природата.

Следователно Върбинката може да се препоръча на всички хора, които практикуват медитация.

Особено добре въздейства на 6-та чакра /третото око/ и 7-ма чакра – Сахасрара. Стабилизира горните чакри, интуитивните способности и хармонизира двете полукълба.

В астрологичната традиция Върбинката е позната с това, че е свързана с планетата Венера. Това означава, че тя действа успокояващо и хармонизиращо на централната нервна система и същевременно ще действа стимулиращо и вдъхновяващо.

Върбинката е използвана да се носи до тялото, когато хората ги е било страх от вампири,

върколаци и демони.

В обичайната народна практика Върбинката се е давала при първи симптоми на настинка както за деца, така и за възрастни, и при всякакви грипни състояния. Действа температуро-понижаващо и антистресово. Може да се приема при нервно – емоционални напрежения и безсъние.

Препоръчва се и за предменструален синдром. Използва се при анемия, пречистване на кръвта и ниско кръвно налягане.

Приемът на билката под формата на чай се извършва по следния начин – 1 суп. лъжица Върбинка се запарва с 250 мл. вода. Когато изстине се прецежда и се пие на глътки.

Същата запарка може да се използва за промивка на рани, компреси, кожни обриви и изгаряния.

Върбинката може да се приема и при болести на черния дроб и жлъчката, но билката трябва да ври поне 5 минути и да кисне още 5 минути. Приемът се извършва по 1 суп. лъжица на всеки час.

Върбинката не трябва да се приема от хипертоници и при ниско съдържание на тромбоцити в кръвта.

Може да се направи и спиртен извлек като 50 гр. Върбинка се поставят в 500 мл. водка или ракия /гроздова/. Стои 21 дни на тъмно и се прецежда. Спиртният извлек е много добър за тонизиране на нервната система и при неувереност във възможностите си /физически или психически/.

Препоръчвам я тогава, когато на хората им предстои определена изява. Билката ще ги направи уверени и ще им вдъхне сила. Взема се преди събитието – от 20 до 40 капки в чаша вода.

Спиртният извлек се ползва при невралгии, зъбобол, за жабурене при лош дъх. А запарката с вода може да се използва и за промивки на очите при възпаление и жабурене при гърлобол и зъбобол.

Нашият народ е смятал билката за всесилна и я е приемал като „панацея” – лек за всички болести.

Пожелаваме Върбинката отново да се върне в домашната аптека на всяко едно семейство.

Ноември 2017

Автор: Красимир Нанев – Енергиен терапевт, потомствен Лечител, Ци Гун Майстор.